Ομαλά συνεχίστηκε και σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ στις πέντε Περιφέρειες, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Τις τρεις πρώτες ημέρες εγγράφηκαν για να υποβάλλουν αίτηση πάνω από 21.000 νοικοκυριά, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία, όπως σημειώνει το υπουργείο. «Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα αύξησης των πόρων κατά 20%. Οριστικοποιήθηκαν ήδη 11.181 αιτήσεις, που αφορούν χρηματοδότηση 143,46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Άμεσης Ενίσχυσης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ», επισημαίνει.

Τέλος οι νέες εγγραφές

Στις τρεις Περιφέρειες, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας καλύφθηκε το σύνολο του προϋπολογισμού, μετά και από την αύξησή του κατά 20%, οπότε δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα νέων εγγραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όσοι είναι εντός του συστήματος μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους και να ενταχθούν στην κατηγορία των επιλαχόντων.

Στις Περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, η δυνατότητα νέων εγγραφών θα παραμείνει ανοιχτή για κάποιο διάστημα ακόμα.


Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, οι οποίες συγχρηματοδοτούν μέρος του προγράμματος, επιδιώκει την εξασφάλιση επιπρόσθετων πόρων.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την υπομονή τους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς και όσους βοήθησαν στην επιτυχία του προγράμματος, παρά τα μικροπροβλήματα που προέκυψαν και τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Μαρτίου η συνέχεια

Παράλληλα, με ενημέρωσή του στο πληροφοριακό σύστημα, το υπουργείο γνωστοποιεί ότι σήμερα  Πέμπτη 22 Μαρτίου, η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 14:00 και όχι το πρωί, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Σταθάκης: Προσαυξήσαμε κατά 20% τον προϋπολογισμό λόγω ζήτησης

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι η προώθηση της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών στις λειτουργίες του Δημοσίου και ευρύτερα στην οργάνωση της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε πρόταση του ΤΕΕ για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη «OneCLICK Land Information System», ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις Γεωχωρικές Θεσμικές Γραμμές για μια ενιαία Αδειοδότηση και θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε θετικός να αναλάβουν δραστηριότητες ψηφιοποίησης φορείς πέραν της δημόσιας διοίκησης, πλην όμως υπογράμμισε δύο σημαντικούς περιορισμούς: την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και θεσμικά όρια, όπως η αδυναμία έκδοσης κανονιστικών πράξεων από τους φορείς αυτούς.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε σημαντικές δραστηριότητες που πλέον έχουν πάρει «ηλεκτρονική μορφή», όπως είπε χαρακτηριστικά, και στάθηκε στις «...υπηρεσίες Taxis που διαρκώς εμπλουτίζονται και καλύπτουν ευρύτερο φάσμα διαδικασιών, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για τη ρύθμιση οφειλών, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και την προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξουν διασυνδέσεις ανάμεσα σε όλες αυτές τις πλατφόρμες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ»: «Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η λειτουργία του, την περασμένη Δευτέρα, μέσα σε τρεις ημέρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Συγκεκριμένα πάνω από 20.000 νοικοκυριά μπήκαν στην πλατφόρμα, περίπου 12.000 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί. Έχει απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού, 172 εκατ. ευρώ, το οποίο προσαυξήσαμε κατά 20% λόγω της αυξημένης ζήτησης. Στο αντίστοιχο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 1» που λειτουργούσε με… το χέρι, είχαν χρειαστεί 18 μήνες για να δεσμευτεί το αντίστοιχο ποσό. Το νέο σύστημα αποδείχθηκε ταχύτερο, αποτελεσματικότερο, διαφανές, ακυρώνοντας κάθε πιθανότητα επιλογής με άλλα διαφανή. Επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με ορθολογικό τρόπο όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί» είπε ο Υπουργός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το Κτηματολόγιο ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που προωθείται με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. «Στον ηλεκτρονικό χάρτη της Επικράτειας σύντομα θα προστεθούν τα εμπράγματα δικαιώματα του κάθε ενός σημείου. Έτσι ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών «e-πολεοδομία 3» όπου κάθε δήμος αποτυπώνει την πολεοδομική του κατάσταση».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός τόνισε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε την οργάνωση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, τόσο για τη χωροταξία όσο και τα γεωφυσικά δεδομένα, υπό το καθεστώς μιας ειδικής γραμματείας που ιδρύθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων, όλων των κατηγοριών. Είναι ενδιαφέρον και εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην ιδέα μιας εθνικής στρατηγικής σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες».